2012-06-27
 20:27:59

Inge bra idag

Idag har det inte vart någon bra dag. Bara legat i sängen. Har haft extrem mensvärk och tandvärk. Mensvärken är inget jag skall gå in på här, men kan ju säga så här: Det är något jag LIDER av varje månad. Blir sängliggande den första dagen. I vissa fall kan receptbelagda värktabletter hjälpa, men i och med att mina käkar är ihopsurrade orkar jag inte bråka med gummibanden för att svälja en. Så det är bara att hära ut.


Tänderna har värkt extremt mycket idag. Tror att bettet ändrat på sig ganska mycket under natten. Så tänderna är inte riktigt vana vid det här bettet. Hoppas att det blir bättre i morgon. 


Inte har jag "ätit" mycket i dag heller. Ett kaffelatteglas med youghurt, jordgubbar och mjölk mixat till frukost, en halv kopp grön ärtsoppa till lunch och nu en smoothie till middag. Hoppas jag mår bättre i morgon och orkar mer då. Det blir som en ond spiral. Smärtan blir ju inte bättre av att jag är hungrig, men sen har jag för lite ork och för ont för att orka göra något. 


Kan meddela att ett av ställerna i ansiktet har liksom blivit överkänsligt. Det gör nästan ont när man tar där. Men tydligen så är detta ganska vanligt. Hoppas det går över fort bara!


//Hanna



2012-06-26
 14:25:30

3 veckor sedan operationen

Det var ett tag sedan jag skrev här. Anledningen till detta är att det inte hänt så mycket som jag kan skriva om. Allt knatar på i trög fart och jag bara önskar att dessa tre kvarvarande veckorna går fort. 


Fick ju som sagt åka in till odontologen för att fixa tandställningen, men dem gjorde inte så mycket. Tog bara bort ett fäste som var löst. Resterande justeringar och sätta fast den lösa ringen får dem göra sen när svullnaden lägger sig och jag kan gapa mer. 


Att ta bort gummibanden är inte lika jobbigt längre. Det gör inte lika ont som det gjorde förut. Dock kan jag inte gapa så mycket så jag får inte ens in en barntandborste för att borsta tänderna på insidan. Så jag annvänder en såndär tanborsten som är enat för att borta mellan tänderna och dem tänderna längst in typ. En sån på bilden. 



Att sätta på gummibanden är fortfarande riktigt jobbigt, har inte ens kunnat göra det själv någon gång. Så min kära sambo får leka tandläkare varje kväll och hjälpa mig att sätta på dem. Så att ta av dem för att kunna äta är inte ett alternativ om inte han är hemma. Men med tanke på att jag inte kan gapa/vågar inte gapa så mycket som det krävs för att få in en sked så är inte detta ett tänkbart alternativ. Men jag har faktiskt vant mig vid den flytande födan och man hittar massa små knep hela tiden för att göra maten godare. Tänk vad en Creme Fraiche klick kan förhöja smaken! 


Jag kan även meddela att känseln infinner sig mer och mer. Nu kan jag känna min vänstra näsborre! Inte helt, men jag känner när jag tar på den. Nu är det bara underläppen och en lite bit ner på hakan som inte har någon känsel alls. Och inne i munnen på vissa ställen. Men jag känner hur det mer och mer kryper upp mot läppen. Ibland känns det som om att det är riktigt kallt vatten som rinner eller droppar på läppen. Lite läskigt. Ibland känns det som typ när ens hand eller fot sommnat. Den där stickande känslan ni vet. När det inte pirrar, kittlas eller nått känns det nästan tomt. Man har liksom blivit van vid att ha den känslan där hela tiden.


Jag kan även medge att jag inte riktigt än har fattat att jag har en haka. Vet inte om det har med avsaknad av känsel eller att jag inte är van. Men det händer titt som tätt att jag slår till den med handen, typ om jag står i duschen så kan jag i en rörelse råka "slå" till den. Eller om jag skall hålla om/krama min kära sambo så kan den ibland komma ivägen. Tror det har mest att göra med att jag inte har någon känsel i den än, så det blir liksom svårt att känna om jag stöter i den. Haha låter som jag har fått en mastodont haka, men det har jag inte. Den är alldeles lagom!


Kan även säga att mina muskler mer och mer börjar anpassa sig efter det nya bettet och gummibanden. Efter att jag tagit av banden klarar jag av att bita ihop i rätt läge ett tag och även om jag gapar och sen biter ihop igen så hamnar allt på rätt plats. Nu hoppas jag bara att tiden som är kvar går fort. Jag vill kunna leva normalt igen!


//Hanna
2012-06-23
 20:50:52

Dag 19

Idag är det 19 dagar sedan operationen. Svullnaden verkar ha avstannat, så där händer det inte så mycket just nu. Känseln kommer tillbaka hela tiden och ibland kliar det extremt mycket. Man försöker klia men det hjälper inte, dels så känner jag inte kliandet och dels så kliar det "inne" i köttet så att säga. Så att klia hjälper inte så mycket, det är bara att härda ut.


Till midsommar åt jag kycklingsoppa, champinjonsoppa och paserade jordgubbar med lite vispgrädde och vanilj glass. Så ingen sill och färskpotatis här inte. Men men, det kommer ju fler tillfällen när man kan äta det. 


Det var mamma som lagade kycklingsoppan som blivit en stor favorit. Den kommer hon få göra om! Ska se om jag kan lägga ut receptet här kanske. Nu har jag bunkrat upp med massa oliak soppor i frysen. Bra när hungern kryper på pch orken att laga något är noll. 


Mitt bett förändras varje dag. Att borsta tänderna och ta av banden är fortfarande skitjobbigt. Utan min kära sambo hade jag ALDRIG klarat av att sätta på mig banden igen. Smärtan när jag försöker att borta tänderna på insidan är obeskrivlig. Det gör så sjukt ont i muskler, senor och nerverna. Inte i sår eller liknande. Ett av stygnen lossnade igår med! Det är sådana stygn som lossnar av sig själv så det var kul att se, det går sakta sakta frammot. 


Intalar mig själv när det är som jobbigast att det har varit jobbigare och att det bara blir bättre och bättre. Försöker hela tiden blicka frammåt och se något slut i tunneln. 


Nej nu skall jag dricka lite soppa, sen blir det vattenmelon drink! Lite mys måste man faktiskt få en lördag och allt! 


//Hanna


2012-06-21
 12:29:31

Nervös

Som ni kanske vet så har ju en del på min tandställning vart lös sen i tisdags. Idag ringde dem och jag fick en tid vid 13:20 för att sätta tillbaka den. Ni som har tandställning vet vilken del jag pratar om. Längst bak på tandraden sätter dem en ring runt tanden. Detta är den avslutande delen och den har lite olika funktioner. Det är denna ringen som lossnat. Det är även i denna ringen som jag fäster ett av gummibanden. 


För att kunna sätta tillbaka denna ringen så måste man gapa ganska mycket och dels bita ihop på ett instrument för att den skall hamna på plats. Dem använder typ käkens kraft för att få den att sätta sig till rätta. Men som ni vet får jag väldigt ont i muskler och nerver när jag bara tar bort gummibanden, så jag är just nu ganska nervös inför hur detta skall gå. Men men, jag får se det så här. Det är bara 15 minuter av mitt liv. Det är ju inte så mycket. Right?


Nej nu skall jag packa det sista innan pappa kommer och hämtar mig. Skall fira midsommar med familjen! Mys!


//Hanna
2012-06-20
 15:27:51

Inte lika ont idag

Tror att det här med smärtan pendlar ganska mycket upp och ner. Igår var jag ju hos kirurgen och de flyttade på ett gummiband, detta tror jag gjorde så att jag fick ondare än vad jag brukar ha. De hörde av sig från kirurgen i dag angående ringen som lossnat, jag skulle ta kontakt med odontologen. Vilket jag gjorde. Dock var inte min behandlade tandläkare där idag, så dem skulle återkomma imon. Antar att jag får komma efter helgen och sätta fast den. Skönt, då behöver jag inte oroa mig för hur ont det kommer göra när dem sätter fast den nu i alla fall.


Tänkte berätta lite vad jag äter under en dag. Det är inte så mycket men jag klarar mig på det just nu, skulle jag iväg och göra nått "fysiskt ansträngande" så tar jag med mig lite nyponsoppa, shakes eller liknande och alltid en flaska vatten. Att gå runt och känna sig hungrig och svag är ju inte det roligaste.


Som jag sagt tidigare får jag ju ta av min gummibanden när jag skall äta, men dessa är extremt besvärliga att sätta på igen och det gör ont och är riktigt läskig att ta av dem, så jag gör detta enbart en gång om dagen. När jag skall gå och lägga mig. Då borstar jag även tänderna och gör rent inne i munnen så gott det går.


Men i alla fall till frukost brukar jag dricka ett glas nyponsoppa eller blåbärsoppa och ett glas yoghurt utspätt med lite mjölk. Varför jag späder ut det med mjölk är för att det annars inte kommer ignenom tänderna. Testa själv att slurpa tjock yohurt genom framtänderna. Inte jätte lätt.


Till lunch brukar jag antingen dricka lite mer nyponsoppa, smothie eller så värmer jag någon av sopporna jag har i kylen eller frysen.


Till middag drciker jag en kopp soppa. Självklart dricker jag vatten till alla målen och där emellan. 


Jag försöker variera soppa så mycket det går för att hålla en så "varierad" kost som möjligt. Dem sopporna jag prövat än så länge är:
Avokadosoppa - en av mina favoriter. Kan lägga upp receptet både här och på min andra blogg kanske. 
Rocculasoppa - också en av mina favoriter. Båda sopporna är mammas recept.
Tomatsoppa
Kyckling och currysoppa - Färdig soppa som man bara värmer. Tror att det var Knorrs egna soppa. Funkar helt ok, dock får man mixa den.
Linssoppa - också god, eget recept. Kan lägga upp det någon gång kanske.
Löksoppa - åt den i början, det var då lite för starka smaker tyckte jag, men skall kanske ge den en chans till.


Och sen så en jäkla massa pulversoppor som jag smakat på men slängt i slasken med en gång för att det smakat skit. Orkar jag inte laga soppa eller inte har någon i frysen så brukar jag ta en av Nutriletts färdiga shakes. Drick inte dem i pulverform. De smakar skit. Bättre med dem färdiga. Den som smakar choklad är helt okej faktiskt. Sen, om man har svårt för att få i sig ordentligt med mat kan man alltid få näringsdryck av läkaren. Fick några sådana på sjukhuset och jordgubb och choklad är godast. Smaka inte på äpplen, den är gräslig. 


Nej nu skall jag kika på ett till avsnitt at Prison Break sen skall jag laga champinjonsoppa på färska champinjoner! 
Till midsommar lovade mamma att jag skulle få Räksoppa! Lycklig tjej. Kanske att man kan pastörisera jordgubbar med? Haha, eller dricka sillspad? Mja tror inte det. Jaja bara 5 veckort kvar nu, det är ju inte ens hela sommaren! Snacka om att man blir smal och slimmad inför stranden när värmen kommer i augusti!

//Hanna
2012-06-19
 19:24:44

Ibland känns det lite motigt

Men det får det väl göra right?


Det går väldigt snabbt upp och ner det här. Efter att jag kom ut från käkkirurgen idag mådde jag toppen, dem sa att allt var jätte fint och att jag inte behövde komma tillbaka förens den 10 juli. Jag och mamma kikade lite på stan och sen åkte jag hem. Allt var toppen, fram tills en timma sedan.


Jag skulle ta min näst sista antibiotika tablett, så jag går in tar av dem gummibanden som behövs och gapar för att få in tabletten. Då känner jag hur en ring i tanställningen lossnar. Suck. Jag orkar inte med sånt här nu. Den ringen är den som sitter längst bak i tandraden och som håller "allt på plats". På denna ring är även en av krokarna som jag skall fästa gummibanden på. Ringen sitter på bra bara jag inte tar av mig banden eller gör något annat. Mejlade kirurgen och antar att jag kommer behöva åka ner för att sätta fast den igen. Vilket kan bli problematiskt då jag inte kan gapa så mycket som dem nog vill att jag skall kunna göra. Kanske låter dem den sitta som den gör. Vad vet jag. 


I och med att jag börjar få tillbaka känseln har jag ondare i dag än tidigare. Inte i såren utan mer i muskler, käkarna och tänderna som tar emot all tryck när dem pressar ihop käkarna med gummibanden. Testa att bita ihop det hårdaste du kan utan nått emellan, så känns det ungefär i tänderna just nu. Visst hade jag kunnat ta en verktablett, men detta innebär att jag måste ta av mig gummibanden och gapa, vilket gör att ringen hoppar loss. Vet inte om jag vill riskera det. Tror att smärtan är hanterbar. 


Nu skall jag nog värma lite avokadosoppa tror jag. Viss brukar allt kännas mycket bättre efter lite mat? Kanske skall skämma bort mig med lite smoothie gjort av glass sen med. Allt för att må bättre, visst? 


Fick även se gamla bilder idag hos kirurgen på hur jag såg ut innan operationen och hur jag ser ut nu. Oj vilket förändring! Riktigt kul att se. Måste säga att jag verkligen har fått dem bästa kirurgerna! Dem är så förståeende, duktiga och väldigt pedagogiska när dem förklarar vad dem gjort och hur de kommer vara att tag framöver.


Vi pratade lite om svullnaden med dem och som jag redan visste så kan det vara lite svullet upp till ett halvår. Visar det sig dock att svullnaden inte laggt sig efter 8- 10 veckor så gör man en ny operation och tar bort plattorna dem skruvat fast för att hålla benet på plats. Tydligen så har benet läkt ihop efter dessa åtta veckor och svullnaden som kvarstårt efter den tiden beror då på att kroppen försöker stöta bort dessa metallplattorna. Vi får bara hoppas på att det inte är så i mitt fall. 


Ne nu är det slutklagat, man kommer ingenstans genom att gnälla, nu skall jag dricka lite soppa!


//Hanna

2012-06-18
 12:23:26

Två veckor efter operationen

Japp, då har det gått exakt två veckor efter operationen. Och allt blir bara bättre och bättre. Jag har inte längre ont och tar inte verktabletter. Dock fick jag nässelutslag av antibiotikan i fredags, så jag fick en annan antibiotika som jag skall äta fram tills på tisdag. Suck. Jag har aldrig reagerat på mediciner förut, men antar att jag reagerar så starkt på dem i och med att jag inte äter lika mycket som jag gjort annars när jag ätit mediciner. 

 

Maten är fortfranade det som jag tycker är jobbigast. Visst kan jag ta av gummibanden och äta, men det gör alldeles för ont i musklerna runt om när jag tar av dem, så det är inget jag gärna gör. Så det blir till att dricka soppa ett tag till. Det är inte det att det inte är gott, för jag gillar soppa, utan det är det här med variation. Allt man äter har samma konsistens så man tappar matlusten bara efter en halv kopp med soppa. Till frukost kör jag blåbärssoppa eller nyponsoppa i ett stort glas och sen ett glas med youghurt som jag späder ut lite med mjölk för att kunna få igenom det mellan tänderna. Men som jag alltid gör så ser jag det som positivt. Jag tappar i vikt. Har snart gått ner 6 kilo!

 

Idag vad jag hos käkkirurgen på rutinkontroll. Jag pratade lite med honom om det här med att det gör så ont när jag tar av gummibanden. Det känns nästan som när man slår i armbågen och det går en sån där ilande stöt genom hela armen. Så känns det i hela min vänstra underkäke. Han sa att det är helt normal och bara positivt för då börjar känseln komma tillbaka. Det kändes så för att den nerven dras ut varje gång man ändrar på käk och muslekläget men att det kommer försvinna mer och mer.

 

Sen pratade jag även med honom om att min gom känns lös när jag sväljer eller pratar. Detta är också helt normalt och det har den varit hela tiden men att jag inte kännt det förut för att det varit så svullet och att jag inte haft så bra känsel. Tydligen så hade dem delat gommen på fyra stället för att kunna bredda och flytta upp överkäken, detta gör då att gommen blir lös. Den kommer växa tillbaka så det var inget att vara orolig för!

 

Annars tycket han att allt såg perfekt ut och att mitt bett är jätte fint! Så nu är det bara att traggla med gummibanden i 4-5 veckor till, sen börjar finliret med tänderna som skall flyttas till exakt position.

 

Känslomässigt så går det upp och ner. Ibland mår jag jätte bra och ibland så kommer tårarna och jag frågar mig själv varför jag gjort detta. Dessa känslor uppkommer oftast i samband med att jag är hungrig och skall äta min soppa medans alla andra sitter och knaprar på kyckling, klyftpotatis med tomatsallad. Kanske inte så konstigt? Just nu är jag mest sugen på pizza. kyckling och ris och räkor. Godis, cola och chips har jag faktiskt inte haft något som helst sug efter, trotts att folk runt mig har ätit det i helgen. 

 

Nu har jag tagit två kort på hur det ser ut i dag. Jag är fortfarande svullen på kinderna, näsan och vid bihålerna och lite på läpparna. Men det är betytdlig bättre än vad det var dagen efter operation.

 

 


Så här såg jag ut andra dagen efter operation. Pricken jag har i pannan är efter en spik de satte fast för att hålla allt i mitten. Tejpen tog de bort innan jag åkte hem. Svullnaden var lite värre än vad det ser ut på bilden. Men jag var ganska flitig med att använda en kylmask som man hade på ansiktet. Detta gjorde att min svullnad inte blev lite stor som dem trodde. 

 

 

Lite suddig bild men här är 3 dagen, samma dag som jag fick åka hem. Här är tejpen borta. Jag vågade ju inte röra min käke och känseln i läpparna var ju borta så att äta var ganska svårt, jag spillde och dregglade som en bebis.

 

 

Så här ser jag ut efter två veckor. Fortfarande svullen kring bihålorna, kinderna och näsan och läpparna, men betydligt mindre än dem tidigare bilderna. Känseln kommer sakta sakta tillbaka. Jag kan nu till 95% dricka utan att söla, jag dregglar sällan nu och jag får ihop mina läppar när mina käkar sitter fast i gummiband. 

 

 

En bild på hur jag ser ut i profil. 

 

 

Har inte hittat någon bild på hur jag såg ut innan. Det finns ju självklart hos kirurgen, kan kanske fråga om dem har någon bild jag kan få. 

 

Nu skall jag äta... dricka... lite, sen ta tag i tvätten!

 

//Hanna

2012-06-14
 17:07:00

Akut in till kirurgen

Japp. Idag vid halv tre fick jag åka in till kirurgen på mediciareberget igen ganska akut. Mitt bett hade hoppat fel. Jag förklarar snart var som hände.

I morse åkte jag och mamma till kirurgen på medicinareberget. Jag skulle byta ut gummibanden som dem satte på i tisdags. Dem satte på allt och tyckte att allt såg jätte fint ut. Fick lite mer smärtstillande, så vi hämtade ut det och sen åkte vi hem. Jag kikade på tv och mös i soffan. Inget ont eller något alls. Helt plötsligt tycker jag att det känns konstigt i munnen. Så jag springer till spegeln. Då ser jag att hela underkäken har hamnat framför underkäken och och på sniskan åt vänster. Så i panik ringer jag till kirurgen och dem säger att jag får komma in på en gång. Så min underbara pappa kommer och hämtar mig från jobbet och kör mig dit. 

Tandläkaren kunder inte säga exakt vad det var som hände. Han sa att dem hade lite problem med min käkled under operationen men att dem lyckades få det bra tillslut, vår nått med disken i käken tydligen. Men i och med att det inte gjorde ont när den hamnde fel eller ens lät något, så satte han om banden på ett annat sätt och visade mig hur jag skulle sätta om dem. Så nu kan jag ta av dem och borta tänderna, Thank Lord! Jag kan även ta av dem och få i mig lite mosad mat. Fiskbullar och potatis kanske? Nam Nam!

Måste säga att jag mår bättre och bättre för varje dag. Idag har jag inte ens tagt något smärtstillande mer än två panodil på morgonen så det går bättre! Så om någon har tråkigt och vill sympatiäta bebismat med mig så är ni välkommna! Läpparna ser ut om en idominsalveburk, smörjer som en tok. Dels för att dem är så spruckna efter operationen men även för att det är ganska svårt att blöta läpparna när man inte kan öppna käkarna! 

Svullnaden går ner för varje dag och det pirrar som om att man får små elstötar genom huden på hakan, läppen och vid näsan. Antar att det är känseln som kommer tillbaka. Så fort man tar på något av dessa ställen så pirrar det ännu mera. Läskigt. Men skönt att det går åt rätt väg!

På söndag behöver jag inte äta mer antibiotika, tack gode gud, min kropp gillar verkligen inte det. Ska bli skönt att inte behvöa leva på massa piller. Skulle vara kul och se hur mycket olika mediciner man fick på sjukhuset.

Jag vet att jag fick dropp (så att man överlever utan mat, typ) konstant fram till sista dagen, fick även antibiotika in i blodet. Detta gjode så att hela armen brände nått så fruktansvärt. Men det löste dem genom att ta det långsammare och tillsamans med droppet. Det är tydligen så att kälet som antibiotikan kommer in i kan dra ihop sig, vilket gör att det känns som om att armen brinner. Men som sagt det löste sig! Sen fick jag smärtstillnade både i blodet genom kanylen, i låret som spruta, tablettfrom och som flytande. Gissar att jag fick nått för illamånde i början och lugnande vet jag att jag fick dem första dagarna på morgonen då jag nästan drabbandes av panikatacker på morgonen när jag var själv. Sen fick jag även kortison som skulle verka mot svullnaden. Detta gjorde även så att svullnaden i mitt knä som jag haft försvann! Två flugor i en smäll. När knäet i vanliga fall är svullet sprutar dem ju inte kortisonet direkt i leden, men jag har valt att inte göra det nu på ett tag, dels för att det inte vart så svullet som det brukar men även för att det gör förbaskat ont att göra det. Så det var ju toppen att det försvann med det kortisonet jag fick för svullnaden i ansiktet. 

Nu skall jag kika på lite mer tv, sen skall jag laga någon mat tror jag. 

//Hanna


2012-06-13
 11:34:28

Tack för allt stöd

Måste bara säga tack till alla som stöttat mig och som stöttar mig fortfarande genom denna resa. 

Alla dessa ord värmer jätte mycket och gör att vardagen blir lättare att hantera. 

Som en av kommentarerna var här nedanför (http://jawsurgery.blogg.se/2012/june/dag-sex.html#comment) handlade om det här med psykisk påfrestning. Och jag kan ju säga så här. Jag har många många många gånger ältat i mitt huvud om det varit värt det. Är det värt att gå igenom detta som jag gör? Än så länge har jag tyvärr inget svar på den fråga. Jag måste nog låta tiden ha sin gång. Men som jag känner idag ångrar jag det inte. Men som igår ångrade jag allt. Det pendlar jätte mycket. 

Allt blir jobbigare, till och med relationen till sin pojkvän blir mer spänd. Jag kan ju inte ens kyssa honom på munnen. Men, som den person jag är, väljer jag att fokusera på det positiva som detta ger med sig. Jag ser denna operationen som en vändpunkt i mitt liv. Det är från och med nu jag skall äta nyttigt, våga ta för mig, träna, och se livet med glimten i ögat. Jag har dock alltid varit en sådan person som haft nära till skratt, gråt och alla andra känslor som vi har inom oss. Och jag har nog aldrig varit rädd för att visa dem. Kanske är det det som gör att jag ändå ser ganska ljust på detta med hela operationen?

Så visst är det jobbigt, men det lönar sig aldrig att gräva ner sig i det och älta det fram och tillbaka. Lär dig nått av det och gå vidare. Det är så jag ser det. Var hjälper det min läkprocess om jag enbart skall älta hur jobbigt allt är. Hur jobbigt det är att inte kunna äta vanlig mat eller hur jobbigt det är att gå utanför dörren när man ser ut som en fet bulldog? Det hjälper inte mig alls. Att inte kunna äta, visst är det jobbigt, men fan vilket bra bantrningskur det är! Mitt mål är ju som sagt 58 kilo och det är 16 kilo kvar tills dess. Att tappa några redan nu i början gör ju mig bara mer taggad på framtiden. Att se ut som ett miffo i sex veckor, visst är det jobbigt, men vad gör det när jag själv vet om varför jag gör det? Dem som vill dömma mig utefter hur jag ser ut nu. Det är deras problem. 

Så ytterligare ett STORT tack till alla ser som stöttar mig påvägen. Alla kommentarer, sms och påhejjningar värmer jätte mycket!

//Hanna
2012-06-13
 11:17:34

Fastsurrade käkar

Dag nio.

Igår var jag och satte fast käkarna för första gången. En mycket otrevlig upplevelse kan jag säga. Dom var tvugna att dra ganska mycket i mina läppar och kinder för att kunna sätta fast alla gummibanden. Detta gjorde ju självklart att jag sprack ännu mer i mina stackars läppar. Trotts frenetesikt smörjande med vasselin. Men jag har nu införskaffat i Idominsalva (stavning?) istället. Då jag personligen nästan tycker att vaselinet torkar ut mer än vad det hjälper.

Det gjorde inte så ont i käkarna och musklerna som jag trott. Men på eftermiddagen och hela kvällen hade jag en jobbig pulserande smärta som inte förvann med verktabletter. Jag låg halva natten i fosterställning och repiterade "det kan bara bli bättre, det kan bara bli bättre" tyst i mitt huvud. Efter ett tag somnade jag och sov hela natten. Idag har jag inte alls  lika ont och ser mycket gladare på framtiden. Tänk vad det svänger. 

Pricken över i:et igår som gjorde dagen så jobbig var att jag inte kan svälja tabletter, då jag inte kan få upp munnen. Och jag måste ju få i mig antibiotika för att inte få infektion i och med att jag inte kan borsta tänderna och så måste jag ju få i mig smärtstillande då och då. Av denna antibiotikan fick jag, bara av lukten, kräk känningar och mådde jätte dåligt. Då kan jag tillägga att jag inte är det som finner mycket äckligt. Jag är ganska hårdhudad på den fronten. Efter att ha tvingat i mig denna medicin en gång varvat med blåbärssoppa beslöt jag mig för att gapa så mycket jag kan, vilket är kanske en halv centimeter och trycka in antibiotika tabletterna som jag har genom den lilla glipan. Detta har underlättat för mig något extremt. Skall dock tillbaka på torsdag och sätta nya band, då kanske jag inte har turen att kunna öppna lika mycket, men då skall jag fråga om man inte kan få någon tablett som man kan krossa kanske? Eller om han kan visa mig så att jag kan ta av nått band medans jag skall få in tabletten. För flytande gör jag inte igen. NO WAY.

Fick även se röntgenplåtarna igår och dem beskrev lite mer utförligt vad det var dem hade gjort. Det var kul att höra. Tydligen är det en av dem största hakförlyttningarna dem gjort på någon tidigare. Den flyttade hakbenet fram en centimeter och fixerade med skruv och plattor. Benet i underkäken har den kapat av och flyttat fram. Överkäken har dem flyttat upp så att jag inte visar like mycket tandkött när jag ler. Nu vill jag bara att svullnaden skall gå ner så att jag kan se det riktiga resultatet. Undra om det kommer tjuta i alla paserkotroller på flygplatserna nu när man skall resa på grund av alla skruvar och plattor?

Självklart ser jag skillnad redan nu, jag har fått en haka och jag har inte längre en "dubbelhaka" som jag hade tidigare. Jag har fått ett mer markant käkben, så jag kommer nog bli jätte nöjd. Tänkte be Adam ta lite bilder senare så jag kan lägga upp här. Tror dock inte jag har någon bra förebild, men skall se om jag inte hittar någon. Det är fortfarande väldigt svullet, speciellt runt bihålorna. Jag har nu fått en liten tjock potatisnäsa, men den kommer själklvart att bli min vanliga så småningom. Denna svullnad som sitter vid bihålorna kan tydligen ta upp till ett år att få ner. Det är bara att kämpa. Jag är fortfarande "bedövad" i underläppen och huden vid bihålorna. Vid hakan börjar jag sakta få tillbaka känseln. Det liksom kitlas när man tar där men sen känner jag inte så mycket mer. Jag har mer känsel i min högra näsborre än min vänstra. Kan även tillägga att jag nu kan få ihop mina läppar utan större ansträgning. Vilket är skönt, då är inte risken för att dreggla lika stor ;)

Jag förstår att ni vill ha bilder och jag skall försöka fixa detta idag!
Nu skall jag nog få i mig lite mer youhurt, sen duscha, hämta ut ett paket med kläder till mig, städa lite, laga nån mat till Adam och sen vila! 

//Hanna
2012-06-11
 19:18:24

Dag sju

Då har det gått en vecka. Måste säga att jag mår bättre än vad jag trodde att jag skulle göra. Att förstå hur man kommer må en vecka efter en sådan operation när man ligger och har ont, orkar inte titta och vill bara gå och gräva ner sig någonstans är svårt. Men till er som skall eller funderar på att göra denna operation så kan jag säga så här. Det blir bättre och bättre för varje dag.

Maten är fortfarande ett ganska jobbigt problem. Jag är hungrig men jag orkar inte äta då det är så jobbigt. Jag tror dock att detta kommer bli bättre och bättre. Idag lyckades jag få i mig lax och ris med sås. Detta blandandes och mosades till barnmat. Man känner inte smakerna så mycket. Det gör för ont och känns för läskigt att "göra runt maten" i munnen för att få känna lite smak. Jag vågar inte att någon mat skall fastna i tandställningen, det skulle vara omöjligt att få bort det.

Stygnen börjar sakta lossna. Ett lossnade igår när jag sköljde rent munnen. Tror dock att jag fått lite inflamation i såret allra längst in i munnen. Eller så är det nått som skaver extremt. Tur att jag skall till kirurgen imorgon så dem får kika på det. 

Känslen kommer sakta tillbaka. Men har fortfarande noll känsel på underläppen och längst ut på överläppen på båda sidor. Huden över bihålorna är även det helt bedövat. Jag har även fått variga blåsor kring läpparna, som tur är känner jag inget av smärtan. Så jag baddar på med kloredexinsprit och låter det läka ut av sig själv. Kanske att kirurgen kan skriva ut något. 

Imorgon skall dem som sagt sätta fast käkarna med gummband. Skall bli ganska skönt måste jag säga. Som det är nu vågar jag inte riktig sova på sidan för att jag är rätt för att käken skall flytta på sig. Jag är även rädd att jag rör på dem för mycket, så att låsa fast den skall bli ganska skönt. Talet kommer ju bli ett litet problem, men som jag pratar nu så är det nog ingen jätte stor skillnad. B och P har samma ljud och att försöka bebis blir "eeis" istället. Pappa blir "haha". Men det blir nog bättre.

Kan ju även meddela att jag gått ner 4 kilo på en vecka. Nu är ju inte detta något negativt för mig då jag hade lite att ta på. Jag ser även denna operationen som vändningen i livet där jag skall börja träna och äta mer nyttigt. Så att då få några kilos nedgång under tiden är bara bonus! Hur jag försöker gå ner i vikt kan ni läsa om i min andra blogg: borgelssons.blogg.se

Nej nu skall jag slurpla lite mer jordgubbskräm sen blir det nog duschen och försöka skrubba bort dem sista tejpresterna som sitter kvar på kroppen efter alla kanyler och EKG och annat.

//Hanna
2012-06-10
 21:00:00

Dag sex

Japp då var det dag sex sen operationen. Visst mår man bättre och bättre för varje dag. Har inte sovit middag idag! Det är ett stort steg frammåt. 

Maten är fortfarande ett problem. Att dricka soppa är inte jätte gott i längden. Men jag har lyckat få i mig jordgubbsyoghurt som är lite utspädd med mjölk för att få den mer rinnande. Nyponsoppa, blåbärsoppa, rabarberkräm och hallonkräm har räddat mig dessa dagar. Har även lyckats få i mig två mosade ägg, där gulan var lite rinnig för att det inte skall bli så torrt. Dock smakar det inte så mycket då man inte får tugga och jag vill inte röra runt maten allt för mycket i munnen än så länge. Vill nog att stygnen skall läka lite mer innan jag gör det.

Det pirrar konstant i ansiktet, speciellt hakdelen. Tänk dig känslan när tandläkarbedövningen släpper. Så är det konstant hela tiden. Ibland får man roliga muskelkramper och liknande. Antar att det är nerver och muskler som hittar tillbaka till sitt rätta ställe!

Känslen kommer mer och mer, men det går långsamt. Kan ta upp till ett år sa läkaren. Har noll känsel i underläppen, vilket resulterar i att jag dregglar som ett litet barn. Små frottéhandukar från IKEA är det bästa som finns just nu!

Jag kan snart få ihop min läppar, men dem ser fortfarande ut som att dem skulle vara överinjicerade med botox. Och min hud på läpparna och runt dem är totalt förstörd. Ser ut som extrem nare eller nått. Tur att man inte känner nått, annars hade det gjort redigt ont.

Smärtan är värst på morgonen. Annars är det helt ok. Knakar ibland när jag råkar röra käken för mycket, men inget som gör ont eller som är farligt. Har inte vågat bita ihop än, tror inte jag kan heller för den delen. Då jag har en liten köttslamsa som ligger på bakre tanden. Det är även jobbigt att inte kunna svälja hårt för att få ner eventuellt slem som sitter i gomen. Jag får heller inte snyta mig på sex veckor, vilket är ett stort problem i dessa pollentider. Men med nässpray löser det sig ganska väl.

Att bortsa tänderna finns inte på kartan just nu. Jag spolar med koksaltvattenlösning tre gånger om dagen. Fyller en medicinspruta och sprutar med den i munnen vid såren. Detta har dock gjort att jag fått en jobbig känsla på tungan och gomen, typ som att man ätit för mycket sura godisar. Så nu sköljer jag bara munnen med vanligt vatten och borstar tungan och dem tänder jag når mer lite tandkräm.

En annan sak som är jobbigt är att sova. Jag kan inte ligga på rygg då det gör för ont, jag kan inte ligga helt på sidan då jag är rädd för att käken skall ta skada. Så jag halvsitter och sover, vilket är väldigt påfrestande för rygg och rumpan. Men jag skall sätta fast käkarna med gummiband nu på tisdag, då tror jag att jag kommer våga sova mer på ryggen och sidan då dem är mer fixerade efter detta.

Det jag saknar mest just nu är att kunna pussa Adam på läpparna. Det är helt omöjligt. Men det kommer!

Kanske att man skall slänga upp lite bilder sedan. Får se!

//Hanna
2012-06-10
 20:12:11

Tiden innan operationen

Tänkte nu gå igenom lite snabbt hur tiden innan operationen vart. Vad dem gjort och hur dem gjort det.

Allt började när jag var sexton år. Frågan om operation av mina käkar kom upp. Jag valde att ta det beslutet när jag var 18 år istället. Då jag kände att jag då är var lite mer mogen och kunde fatta ett bättre beslut. 

Denna operation kan man tydligen bara göra om man är färdigväxt. Men man kan ju välja att börja med förberedelserna innan, så som tandställning och liknande. 

När jag väl bestämt mig att genomföra operationen bokades massa tider till röntgen, folktandvården och odontologen. Jag kommer inte ihåg precis allt men jag skall försöka att skriva ner det så kort och sammanfattat som möjligt. Finns det mer frågor kan ni alltid nå mig på mejlen eller lämna en kommentar. 

Det började med att jag fick ta en massa olika röntegenbilder. Dessa skulle vara som utgångspunkt för hur mycket man skulle flytta tänderna och hur operationen skulle gå till.

Efter detta togs det beslut vilka tänder som skulle dras ut. Det blev de fyra små kindtänderna, en på varje sida, uppe och nere. Och sen blev det operation av tre visdomständer. Visdomständerna tog dem på käkkirurgen på Odontologen i Göteborg. De andra tänderna tog dem på folktandvården. Nu var det ett tag sedan jag tog bort tänderna men jag kommer ihåg att det var ganska jobbigt i några dagar efter ingreppen. Men det går över ganska fort. Dock fick jag inflamation i hålen där tänderna suttitt. Så jag fick äta pencilin ett tag. Tänderna tog på fem olika tillfällen för att jag skulle kunna äta något överhuvudtaget.

Efter tanddragningen satte man på tandställningen där uppe. Denna gick jag med ungefär i tre veckor/ en månad. Sedan satte dem på tandställningen där nere. Att ha tandställningen var något jag tycket var jätte jobbigt dem första månaderna. Det gjorde jätte ont att äta så det var väldigt mjuk mat som man fick leva på ett tag. Innan man fick koll på tekniken att äta var varken bröd eller något som chips att tänka på. Men när man haft tandställningen ett tag så lär man sig hur man skall äta för att inte få massa skit i den. Man lär sig även hur man skall göra med tungan för att rensa den lite diskret. Cirka ett år efter att jag satte in den kunde jag äta allt som alla andra kunde göra. Förutom att bita från äpple, päron och liknande. Då fick man dela upp frukten först. Majskolv var heller ingen jättehit att äta.

Dem har ju flyttat mina tänder så att bettet passar EFTER operationen, detta har gjort att jag ibland bara kunnat bita på fyra tänder. Dock är det inget jag laggt märke till så mycket. Det onda, skavande och jobbiga med tandställningen försvinner mer och mer. Dock får man ett litet bakslag varje gång man skall spänna den, byta delar eller något. Detta gör att man får ont i tänderna några dagar igen, men denna smärtan blir mindre och mindre ju längre tid man har tandställningen.

Den sista månaden innan operationen var det mycket läkarbesök. Det var besök hos narkosläkaren för att gå igenom hur själva nedsövningen det går till. Det var besök på röntgen igen för att få färska röntgenplåtar. Man fick träffa kirurgerna en sista gång, där dem sista besluten om hur det ingreppet skulle ske togs. Hälsokontroll gjordes även. Fyra dagar innan operationen var ett sista besök hos odontologen. Dem satta fast krokar i tandställningen som sedan skall göra så att mina käkar sitter ihop i sex veckor med gummiband efter operationen.

Ja det var nog det som man går igenom innan en sådan operation. Detta är väldigt kortfattat. Alla dessa saker har skett på två år. Tandställningen rättar man till var tredje månand ungefär. Ni som läser detta för att själva genomgå en liknande operation måste dock förstå att alla har olika saker som de måste göra, detta gör det svårt att säga att så här kommer det bli. Det jag kan rekomendera är att man tar med sig någon till de sista besöken. Detta underlättar, då man inte själv kommer på alla frågor som man vill ställa.

Lägger snart in ett inlägg om hur livet är så här sex dagar efter ingreppet. 

//Hanna
2012-06-08
 12:01:10

Då är jag hemma efter operation.

Tänkte senare idag beksriva hur allt gått till innan operationen. Men medans jag har hur allt gick till vid operationsdagen så tänkte jag skriva ner det först.

Jag skulle infinna mig på avdelningen klockan 7 på morgonen. Då hade jag ine fått äta sedan 12 på natten. När jag kom in, belv jag tilldelad mig en säng, i ett rum där tre till skulle ligga. Dessa kom inte föresn dagen efter tack och lov:)

Jag bytte om till "snygg" operationsskjorta som var öppen i ryggen. Fick emlakräm på hand och i armvecket. De satte in en nål i armvecket. Resterande nålar ( 5 st, två på vänster foten, en på höger foten, en på handen och in i handleden) satte dem in när jag var sövd. Kateter i urinröret,, tub till lungorna och slang till magsäcken satte dem in när jag sov, så dätte kände jag inte av. Katatern satt i ett dygn ugnefär. Kändes inte och gjorde inte ont att ta ut heller. Jag fick två panodil, fick säga hej då till Mamma och Adam. Det var inte lätt kan jag säga. Usch vad jobbigt. Dessutom så var den ena sköterskan som jag hade väldigt barsk och bestämd, gjorde ju inte grejen lättare direkt.

Jag åkte ner till operationen, där fick man ligga och vänta i ett lite rumt. Man väntade på att kirurgerna och alla skule bli klara. Frös jätte mycket så fick värmefiltar att gossa ner mig i samtidig som jag kikade på västnytt. Klockan slog omkring 07:50 och jag fick gå in och lägga mig i operations salen. Där träffade jag snabbt narkossköterskan som var en jätte trevlig kille som hette Adam! Och narkosläkaren, en kvinna som jag inte kommer ihåg så mycket av. Sen träffade jag även två tandsköterskor som jag träffat tidigare på Ordontologen.

Jag fick lite lugnande, som jag inte tycket att jag märkte av. Hade jag försökt att resa på mig hade jag säkert märkt av den. Det sista jag frågade var om man kan vakna under narkosen och sen somnade jag. Allt gick väldigt fort. Vilket jag tyckte var skönt. Då hann man inte oroa sig så mycket.

Själva uppvaknanet kommer jag inte ihåg så mycket av mer än att jag mådde illa och hade jätte ont, hörde någonstans ifrån att allt gått bra och att jag fått morfin mot verken. Sen åkte jag, tror jag, in på intensivvårdsavdelningen och låg där hela dagen.

Stackars Mamma och Adam hade inte fått vetat nått under hela operationen, som tog mellan 5- 6 timmar. Men när de lite senare luskat ut vart jag låg kom dem och hälsade på mig.

Kommer inte ihåg jätte mycket, mer än att jag var konstant torr i munnen och törstig. Hade inte speciellt ont och mådde inte illa. Sköterskan som tod hand om mig där på avdelningen vad jätte gullig!

Precis innan jag skulle upp till avdelningen började jag må jätte illa. Men fick något medel in i blodet och dem sprutade även syrgas runt min näsa och mina läppar. Så det gick bort.

Kommer inte ihåg speciellt mycket av första dagen, sov mest. Var väldigt ljuskänslig. Orkade inte titta mer än kanske två tre sekunder, sen var jag tvungen att blunda igen.

Efter ett tag fick jag väldigt ont och de vågade inte ger mig mer smärtstillande i blodet direkt, så jag fick en spruta i låret. Denna gjorde att jag mådde illa så jag spydde lite blod. Fick sen lute syrgas och medel för illamåendet och jag mådde bättre igen.

Mamma och resterande åket hem någon gång vid halv tio på kvällen.

Sov från och till hela natten, fick smärtstillande i benet en gång till. Ojojoj vilken medicin, den var det fart i kan jag säga. Fick den allt som allt tre gånger och man blir verkligen helt utan smärta i flera timmar och alldeles dåsig.

De reserande dagarna på sjukhuset hände inte så mycket, hade besök från 10 på morgonen till nio på kvällen. Detta var väldigt skönt, man behövde inte känna sig så ensam och tiden flöt på lite fortare.

Dagen efter operationen gick jag upp och duschade med mammas och storasyrrans hjälp. Det var skönt. Man kände sig som en helt ny människa när man fick på sig rena kläder och duschat av sig allt äckligt. Fick även bort alla nålar utom den i armvecket, som dem tog bort samma dag som jag åkte hem.

Den jobbigaste tiden under dagarna tycket jag, och tycker jag fortfarande är morgonen. Verktabletterna har inte riktigt börjat verka än och man, när man ligger på sjukhuset, känner sig som världens minsta människa och man känner sig lite bortglömd. Men det går över när man får besök. Tveka inte att fråga efter lugnande, det gjorde jag två gånger. Det gör att du slappnar av lättare och tycker inte att allt runt omkring är lika jobbigt.

Det jobbigaste just nu är att äta. Jag har som sagt noll känsle i min underläpp, detta gör att jag nästan konstant dregglar, vilket är lite pinsamt. Men vad ska man göra. Hungrig är jag men aptiten för att äta försvinner lika fort när jag inser hur jobbigt det är att äta. Men jag får trösta mig med att det är dessa två veckor som är jobbigast, den blir det bara bättre!

Märkte att det blev ett ganska långt inlägg. Så jag stoppar nog här. Skriver ett lite senare. 


//Hanna
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!